Øregård Gymnasium

Ung aktivist engagerede Øregårds elever

Selma de Montgomery er klimaaktivist, knivskarp og gymnesieelev – i dag holdt hun oplæg for Øregårds elever omkring, hvad den nyeste klimaforskning siger og opfordrede alle hendes jævnaldrende til at tage stilling til krisen

24.11.2021
Victoria Lund Thorndal

I dag var første oplæg på Øregård af klimaaktivisten Selma de Montgomery. Hun har i sit arbejde som klimaaktivist, været forbillede for kritik og oplysning i forhold til verdens klimakrise.

De menneskeskabte klimaforandringer bliver mere og mere markante og vi ser frem til en verden hvor der vil ske kæmpe folkemobiliseringer, stigning i temperature på jorden, arter vil uddø og der vil ske klimarelaterede katastrofer som vil have menneskeliv som konsekvens, og for at dette ikke skal ske er vi nødt til at ændre vores adfærd.

Selma de Montgomery er danskernes mest markante klimaktivist med en stemme der skaber genklang. Hendes mål er som hun selv siger det: “at sætte klimadagsordenen på den globale bevidsthed”. Det vil altså sige at hendes arbejde som klimaaktivist går ud på at arrangere klimastrejker, stille sig frem på de sociale medier og stille krav til magthaverne om at gøre noget ved krisen vi lever i.

Hvordan kan det være at en 16-årig pige tør stille sig op og kritserer? “Det er også ret noia”, besvarer hun spørgsmålet, men selvom at det er nervepirrende at udfordrer magthaverne i den position de står i, er det også fedt at se resultater i hendes måde at stille krav til dem på.

Hun er både gymnasie elev og aktivist, der er altså ikke noget tidspunkt hvor hun kun er det ene eller det andet. Som mange andre unge startede udsigterne til klimakrisen som en frygt hos den unge aktivist, men her var det bevægelsen Fridays for Future som den svenske Gretha Thunberg startede, blev til en platform og et fælles rum hvor unge samledes til et sted hvor frygten kunne blive til handling. “Vi er stærkest når vi står sammen om at kræve forandring”. Med denne opfordring sluttede hun af og stillede med sine velformulerede ord Øregård eleverne til ansvar.