Øregård Gymnasium

Snart færdig med gym: Sabbatår eller optag?

Foråret er foruden vintergækker og længere dage også ensbetydende med, at studenterne springer ud (fra Øregård) og ind på videregående uddannelser, højskoleophold, dannelsesrejser og meget mere – her kommer ØG-Redaktionens guide til at komme godt igang med livet efter gym

09.02.2022
Villads Blom Rossel og Hugo Mckee Tox, ØG-Redaktionen

Tjek, færdig med gym: Hvad så nu?

Nu det nu, sommeren er lige rundt om hjørnet. Studendertiden kan nærmest mærkes i luften, dog er der knap og nap fire måneder tilbage af 3.g, og vi skal nå at få de sidste gode stunder med. Os 3.gere skal lige igennem en uge med terminsprøver og derefter SRP, men udover det så skal vi snart vinke farvel til det ØG, vi kender, og sige goddag til en ny verden af spændende muligheder. Derfor tænkte vi, det var belejligt, at give et lille skriv til jer derude, som enten overvejer at gå direkte videre eller måske at tage et sabbatår eller to ;).

Universitetet
Hvis man skal direkte på universitetet, er det vigtigt at være opmærksom på, om man opfylder alle krav med hensyn til gymnasiefag og niveau (A-,B- eller C-niveau). Derudover kan det være godt at undersøge de forrige års karakter-adgangskvotienter.

Vi har spurgt ØG´s studievejleder, hvad det kan være godt at være opmærksom på i den forbindelse:

“Man skal helt sikkert søge ind på en uddannelse, som man føler, der er spændende, noget som interesserer en. Om man gør det lige efter gymnasiet eller tager et sabbatår, har ikke den store betydning. Husk, at I altid kan booke tid hos mig, hvis i har spørgsmål eller vil tage en snak om, hvad I kan efter gymnasiet.”

Skriv til: studievejledningen@orgd.dk

Her kommer der et konkret eksempel; hvis man vil på IB (international business) på CBS, skal man i gymnasiet have haft Engelsk på A-niveau og Matematik samt Samfundsfag på B-niveau. For sidste års karakter-adgangskvotienter står der på CBS-hjemmesiden, at det var 11,1 i snit. Derudover er der krav på et motiverende essay, der tæller med i optagelsesvurderingen. Hver uddannelse har vidt forskellige krav til fag, gennemsnit osv. Så vi anbefaler, at man selv går ind på hjemmesiden hos det universitet, man ønsker at søge optag på for at læse om de specifikke regler, der gør sig gældende der.

Faktisk har man allerede siden den 1. februar kunne søge ind på universitet gennem hjemmesiden optagelse.dk. Her kan man vælge sine prioriteter, uploade ansøgninger samt relevante bilag. Processen minder faktisk rigtig meget, om den man gennemgik, da man i 9. klasse skulle søge om optagelse på gymnasiet.

Muligheden for at ansøge på optagelse.dk lukker den 5. juli klokken 12:00, så husk at få underskrevet dine ansøgninger inden da.

Om ikke så lang tid begynder mange af universiteterne at lave ‘open days’ – og det kan være en rigtig god idé at tage til dem, for så får man en fornemmelse af, hvordan det er at gå på universitetet, om det sociale osv.

Sabbatår
De fleste af os har nok hørt den før, “hvad skal du efter gymnasiet?” Det er et stort spørgsmål, og mange af os har brug for en pause fra skole, afleveringer og lektier. En pause bare til at leve livet endnu mere, end vi gør i forvejen, men også en pause til at prøve kræfter med det virkelige arbejdsliv, og den verden, vi lever i. Sabbatåret kan bruges til mange ting: En tiltrængt pause, få én på opleveren eller bare komme ud og arbejde.

Der er et hav af muligheder, og det er en gang imellem, hvis ikke næsten altid, svært at vælge lige præcis det, man gerne vil lave. Derfor så kan et sabbatår være en god mulighed for at dyrke dine interesser og engagere dig i det på en anden måde, end du har kunnet førhen, da du nu har mere tid.

Men hvad er et sabbatår helt grundlæggende?

Man kan sige, at et sabbatår er et år, som man typisk bruger på at blive klogere på sin fremtid eller sig selv. De fleste tager et sabbatår efter gymnasiet, og om det er et eller flere er helt op til dig selv. Der er også andre, der tager sabbatår, når de er i gang med en videregående uddannelse. Her tager de et år ud for at rejse eller arbejde i mellem bachelor- og kandidatdelen.

Sabbatår efter gymnasiet
Mange  unge, mig selv inklusiv, ved ikke hvilken uddannelse de vil tage, når de er færdige med gymnasiet. Derfor kan det være en fornuftig beslutning at bruge sabbatåret til at tage et afbræk fra studierne og blive klogere på, hvad man skal læse i fremtiden.

Men hvad skal man lave i sit sabbatår?

Det er helt klart vigtigst, at du bruger et eventuelt sabbatår på noget, du synes, der giver mening for dig. Mange unge bruger deres sabbatår på at tjene penge og at rejse eller, det kan være, at man endda kan finde et job i udlandet, som giver mulighed for at opleve noget af verden samtidig med, at man tjener penge og får noget erhverserfaring. (Som kan være god at have, hvis du skal søge ind på kvote 2).

Udover at tage ud og rejse, kan du også vælge at tage på højskole, hvor du kan arbejde det første halve år og bagefter tager på højskole, da opholdende primært tager 4-5 måneder. Hvis man vælger et højskoleophold, bor man på skolen sammen med et hold højskoleelever, som typisk kommer fra hele landet. Mange oplever, at de får nogle fantastiske venskaber på højskolen, og som varer hele livet.

På almindelige folkehøjskoler kan man vælge et hav af forskellige fag, som interesserer en, men derudover er der også linje-højskoler, som har et fagligt fokus, der enten forbereder dig til optag på en videregående uddannelse (bl.a. på journalisthøjskolens optagelsesprøve.) Der er også mulighed for at lære en masse nyt om andre fag, man måske ikke har stiftet bekendtskab med tidligere, samtidig med at man bliver klogere på, hvad man vil i fremtiden. Du kan finde en højskole, som passer til dig her.

Så for lige at koge det ned, har vi lavet seks punkter, der inspirerer dig til et fantastisk sabbatår her:

  • Rejs ud og oplev verden
  • Spar penge sammen
  • Arbejd og styrk dit CV
  • Tag på højskole
  • Få et frivilligt arbejde (i Danmark eller andre steder i verden.)
  • Mød en masse nye mennesker

Det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvad du kan lave i dit sabbatår, så punkterne her er selvfølgelig bare nogle ideer til, hvad du eventuelt kan lave.

Hvis man går med tanken om at tage ud og arbejde frivilligt, så er der et hav af muligheder – og hvis man f.eks. går ind på exis.dk så har de et hav af forskellige lande, du kan rejse til og arbejde frivilligt i. Om det er med dyr, mennesker eller noget helt tredje, så kan de sikkert hjælpe dig.

Så sæt dig ned med dine forældre, venner eller hvem end du har lyst til, tag en snak om, hvad du kunne tænke dig – og hvad der evt. kunne være det bedste for dig. Så skal du nok få en god overgang fra gymnasieelev til verden uden for Øregårds mure.