Øregård Gymnasium

Nye venner for livet

Nye venskaber er livsvigtige, når man starter i gymnasiet, men det kræver en indsats at skabe nye relationer. Her kan du blive klogere på, hvordan man kan gribe det med at få nye venner an

18.11.2021
Ella Louise Heiberg

At starte i gymnasiet

De fleste unge er vokset op med Venner-seriens ”I’ll be there for you,” og det ligger helt naturligt for de fleste unge at have gode og sunde venskaber. Derfor er det også meget naturligt, at der i forbindelse med gymnasiestart er mange blandede følelser hos de nye 1.g’ere. Man kan være nervøs for eller spændt på at lære nye mennesker at kende, og man kan også være bange for at miste venner. Venskaber er dermed noget, der kræver en indsats. Man skal være mere åben, end man måske normalt er, eller måske endda opsøge nye fællesskabet i form af elevudvalg og fritidsaktiviteter.

 

Venskabers betydning

Hvilken betydning har venskaber og relationer så? Til det vil de fleste unge i gymnasiet noget svare noget i stil med, at de har en ”altafgørende betydning.” Det er trygt, hyggeligt, sjovt og mange andre adjektiver.

Men først og fremmest skal man føles sig godt tilpas socialt for at kunne deltage fagligt. Derfor er det alfa omega, at man som ung føler sig tilpas i det sociale rum – hvem vil ikke gerne have en god ven at danse med til en gymnasiefest? Derfor er der ikke noget mærkeligt ved, at Simon Garver Burgaard og Thor Ulslev fra 1.z på Øregård Gymnasium begge svarer, at det for dem har været ”vigtigt at finde venner” og at de sociale arrangementer på skolen, så som fester og cafeer, har gjort rigtig meget for at dannet nye relationer.

 

Snak med Sofie

Derfor har alle 1.g klasser i anledning af, at 1.g’erne netop er startet i deres nye studieretningsklasser, haft besøg af en tidligere ØG-elev og nu psykologistuderende. Hun hedder Sofie, og hun har været på besøg for at tale om trivsel og dét at starte i gymnasiet. For som hun selv siger, er besøget i klasserne ”bare ung til ung”. Noget som gør snakken mere relevant for de nye elever. Tiltaget skal være med til at normalisere de forskellige udfordringer, som man kan gå med som ny gymnasieelev. Det kan være, at man føler sig alene, man synes det er svært at følge med fagligt eller at det er svært at finde de rigtige venskaber. Alt kan blive talt igennem.

 

Og hvad så hvis man ikke lige har fundet sine venner endnu?

Sofie fortæller, at er der noget, der især fylder hos de unge i forbindelse med gymnasiestart, så er det usikkerheden om det sociale. Derfor har hun også en klar opfordring til alle elever i de nye klasser: ”Man skal prøve at holde sig åben overfor alle, selvom man synes, man har nok.”

Det samme fortæller Simon Garver Burgaard: ”Man skal være åben og indstillet på at møde nye mennesker – man skal være inkluderende over for alle”.

Thor Ulslev fortæller, at han for eksempel meldte sig ind i eventudvalget og fik gode venner den vej rundt. Derfor lyder opfordringen også, at det kan være en god idé at opsøge fællesskaber som elevudvalgene på Øregård. Det er også vigtigt at huske, at nogle ting bare tager tid. Og at udvikle et solidt venskab er én af de ting.

Afslutningsvist fortæller Sofie, at det ”altid er svært at gå fra noget til noget andet. Især at starte i gymnasiet. Det er en udfordring for alle.”

Og med de ord opfordrer hun til at søge hjælp, hvis man har brug for det enten hos Head Space Gentofte, som også har været på ØG, eller hos farmorordningen på ØG med Birgitte Speyer eller hos GirlTalk, som er en online chat for piger.